Hermitaaaaaaaaage - Reisverslag uit Sint-Petersburg, Rusland van jasper gilijamse - WaarBenJij.nu Hermitaaaaaaaaage - Reisverslag uit Sint-Petersburg, Rusland van jasper gilijamse - WaarBenJij.nu

Hermitaaaaaaaaage

Blijf op de hoogte en volg jasper

25 April 2013 | Rusland, Sint-Petersburg

Dat de drie zusters nooit naar Moskou gegaan zijn is algemeen bekend, maar dat ze tegenwoordig een hostel runnen op de Nevsky Prospekt in St Petersburg wist ik nog niet. Niet te herkennen vanaf straat, in een obscuur rokerig trappenhuis met rammelende lift, achter een zwaar gebarricadeerde deur ligt een oase van rust en reinheid. De dames zijn streng maar rechtvaardig. Schoenen uit bij de deur en op slippers naar de kamer. Koffie en thee zijn de hele dag gratis, maar wel meteen zelf je beker afwassen en terugzetten in de kast. Het gebruik van een strijkplank behoort tot de aanbevolen mogelijkheden, maar dat zal er niet van komen denk ik.
De eerste avond maar meteen naar de Neva en de Hermitage gewandeld, in het zonnetje. Gedineerd met pannenkoeken (hartig en zoet). De wodka nog even laten staan. Hoewel die in de supermarkt zeer ruim voor handen is. Die mag iedereen ook gewoon kopen. Maar voor tabak is een leeftijdgrens van 18 jaar, en die wordt nog gecontroleerd ook bij twijfelgevallen. Roken is gevaarlijk, maar drinken is folklore.
Vandaag mijn persoonlijke museum-duur-record verbroken, met een verblijf van 6 uur in de Hermitage. Inclusief een luns-stop en een koffie-met-taart-stop. Het was helemaal niet druk. Een paar groepen, die allemaal hetzelfde parcours lopen en dus makkelijk te ontwijken zijn. Veel schoolklassen, die op speciale kleedjes op de grond lagen te tekenen. Ik begon met de zolder, met de Aziatica en de moderne Fransen. Zeer saai qua decor, parketvloeren en grijze plafonds, en eigenlijk ook qua presentatie. Oeverloze rijen schilderijen. Een zaal vol Picasso's, een zaal Monets, een zaal Gauguins, een zaal Matisse. Allemaal veel en goed, maar na een half uur geestdodend. De moed zakte me eerlijk gezegd in de schoenen. Als dat zo door zou gaan was het aan mij blijkbaar niet besteed. Maar gelukkig was de rest van het gebouw enorm anders. Groots en meeslepend, zoals dat heet. Gebouw en getoonde werken vochten om de aandacht. Daar zou je ook gek van kunnen worden, maar ik vond al snel de juiste benadering: gewoon rondslenteren alsof je door het bos loopt. En maar zien waar je belandt of tegenaan loopt. In de ene zaal was alleen het plafond de moeite waard, ergens anders was er slechts een schilderij van de 100 de moeite waard, soms was al het getoonde spannend en soms was de lichtval door de vitrage verreweg het interessantst. En al met al heb ik toch ongemerkt alle highlights gezien. De Caravaggio, de zaal vol Rembrandts, twee Da Vinci's , de Rafaels, de Titiaans, een hal vol Rubens, een zaal met Van Dijck. En ga zo maar door. En dan dacht ik alles gehad te hebben, waren daar inens nog Bocklin, Friedrich en Cranach. Tja, de Duitsers waren er ook nog. Alleen de Engelsen heb ik helemaal gemist. Maar ja, hebben die iets interessants voortgebracht? Op advies van de Ruifgeit na lange omwegen ook de verste uithoek nog bezocht met Russische oudheden, uit het Siberische gebied. dingen zoals ik ze nog nooit ergens anders heb gezien. Veel vilt en dierenhuiden, prachtige kleden en bizarre aardewerken dodenmaskers. En dan te bedenken dat me voor de "echte" Russische kunst, van Rublev tot Malewitsj, nog een heel museum te wachten staat....
Je mocht overal trouwens fotograferen, wat ook wel eens aardig is. Kun je tenminste de details mee naar huis nemen die je zelf uitkiest. Flitsen mocht niet, maar sommige werken hingen wel pal in het zonlicht, of naast een open raam. De algehele staat van het gebouw viel me overigens mee. Lang niet zo'n afbraaktent als ik verwacht had.
Geen idee hoeveel kilometers ik in het gebouw heb afgelegd, maar uitgeput was ik wel. De bedoeling was eigenlijk dat het vandaag slecht weer zou zijn, dus leek me een museumdag wel geschikt. Maar ik was nog niet binnen of de zon brak door en het bleef de hele dag stralend weer. Zodra ik naar buiten ging begon het te regenen.... gelukkig maar even. Dus in de namiddagzon ook de meest protserige kerk nog even mee kunnen pikken. Gekleurde uien aan de buitenkant en enorme mozaieken aan de binnenkant. Beetje veel van het goede. Morgen maar niet meteen weer een ander megamuseum......

• 25 April 2013 - 20:47

Pa En Moe:

Ik heb je hotel gespot denk ik (Melange ?), wel achter een enorme neoclassisistische gevel.
    Morgen de Nevski Prospect op en neer ?
    Groeten,
    Pa

• 25 April 2013 - 21:18

Willemijn:

Was ik helemaal vergeten dat je weer on tour was! Anyway, veel fun, groet Jezus.

• 25 April 2013 - 21:32

Myrthe Verdonk:

Niet bepaald een valse start en aardig scherpe foto's zonder flits.
    Handig zo,n "vaste" hand.