Shenyang - Reisverslag uit Shenyang, China van jasper gilijamse - WaarBenJij.nu Shenyang - Reisverslag uit Shenyang, China van jasper gilijamse - WaarBenJij.nu

Shenyang

Blijf op de hoogte en volg jasper

01 Januari 2013 | China, Shenyang

Je zal maar rayonhoofd zijn in Shenyang. Dan wacht je een enorm saai bestaan. Iedere winter is het ijs hier binnen no-time dik genoeg om alle Chinzezen de elfstedentocht te laten rijden. Want ja, het is hier dan toch echt koud!! Volgens de receptie van mijn onvolprezen Ibishotel alhier was het gisteren bij aankomst zonnig en -21 en zou het vandaag zonnig en -17 moeten zijn geweest, maar volgens mij was het eerder omgekeerd.
De busreis hiernaartoe verliep zeer vlekkeloos. Keurig schone snelwegen en een stralend blauwe lucht. Zelden zoveel torenflats in aanbouw gezien als in de steden onderweg. Ofwel overspannen projectontwikkelaars ofwel heeft men het plan opgevat dat alle Chinezen binnen vijf jaar in een flat moeten wonen.
Shenyang blijkt een gigantische stad te zijn. Het is de onofficiele hoofdstad van het hele noordoosten. Ze vergelijken zichzelf graag met Beijing, en de opzet, met de enorme lange en brede rue de avenue de boulevards is ook vergelijkbaar. Niet echt een stad om lekker in rond te lopen. Dat deed ik gisteren na aankomst uiteraard toch. Aan het eind van mijn straat had ik Mao al gespot, dus die moest even dichterbij bekeken worden. Na een paar honderd meter moest toch echt de muts op, en nog wat later ontkwam ik ook niet aan de handschoenen. Ik vroor haast vast aan mijn fototoestel. Aan de voeten van Mao waren mannetjes bezig ijssculpturen te bouwen en zagen en hakken. Ik kreeg alles op een presenteerblaadje. Om half vijf was de zon wel echt verdwenen en begon het donker en kouder te worden.
's Avonds naar een enorm drukke winkelstraat gegan om te eten. Er moest duidelijk nog veel geshopt worden, de laatste avond van het jaar. Mezelf een luxe Japanse maaltijd gegund in het Japanse warenhuis Isetan. Ja, de Japanners hebben ook goede dingen achtergelaten. In de Ibis voor de buis gehangen, kijkend naar de oudejaarsshow van de staats tv, met veel zang en dans; hoogtepunten waren Lang Lang en Jose Carreras (of wat daar van over is) en....de Kazannetjes (ja, die van Hans). De klok van 12 nog net gehaald en als een blok in slaap gevallen. Om om half 8 alweer aan het Chinese ontbijt te zitten.
Ik beging de fout om te vroeg op stap te gaan. Om negen uur stond ik al voor de poort van het Keizerlijk paleis, een kleine versie van de verboden stad uit Beijing. Gebouwd aan het begin van de 17e en uitgebreid in de 18e eeuw. De zon moest nog doorkomen en het was werkelijk stervenskoud. Na enige oefening lukte het me te fotograferen met de handschoenen aan. Na iedere foto snel de camera en de handen in de zakken. Het was overigens schitterend, zowel qua complex als qua winterochtend-ambiance. Maar o wat was het koud. Ik had al min of meer afscheid genomen van mijn linker kleine teen omdat ik die al enige tijd niet meer voelde, maar later, bij de Starbucks, kwam alles weer tot leven. In de winkelstraat werd het om een uur of elf absurd druk. De warenhuizen leken wel bestormd te worden. Nieuwjaarsdag blijkt hier koopjesdag te zijn.
Via een lange metrotocht verhuisde ik naar de zgn Noordelijke Tombe in het Beiling Park. nu volop zon en evenzogoed nog volop koud. Het grafcomplex was wederom schitterend, nog mooier dan het paleis. Sneeuw en blauwe lucht werkten uiteraard ook enorm mee aan de feestvreugde. En alle waterpartijen in het park waren door de rayonhoofden vrijgegeven voor vertier. Er was een schaatsbaan, een prik-slee-baan, een binnenbanden-helling, een elektrische tank-stormbaan. En, jawel, er werd gezommen in een wak. Ik bevroor al bijna door er te lang stil te staan om te kijken. Huiveringwekkend.
Vanavond na het eten bij de MUJI mijn garderobe uitgebreid met een vest met capuchon, om de zwakke schakel in mijn outfit te dichten: de overgang van kraag naar muts. Koude wind in de nek blijkt geen feestje.

• 01 Januari 2013 - 14:21

Willemijn:

Tjonge, wat een avontuur weer! Dé elfstedentocht was m de oudejaarsconferance één dankbaar onderwerp natuurlijk. Evenals Johannes, 50 tinten, gangnam style en lance a. Hierover een queen imitatie met bye sukkel, bye sukkel! Het was erg leuk.
    Doei! Hou het warm daaro

• 01 Januari 2013 - 14:26

Ids:

Gelukkig Nieuwjaal!

• 01 Januari 2013 - 14:27

Pa En Moe:

Hier kun je slechts zwemmen langs de elf steden, met temperaturen boven de 10 graden.
    Het is dus weer feest bij de Chinezen. Wat wordt de volgende stop ?
    Is Harbin nog een optie, ook in Shenyang ijssculpturen.

• 02 Januari 2013 - 09:16

Myrthe:

Gelukkig Nieuwjaar!
    Wij zijn gisteren in ieder geval het nieuwe jaar met een volle Gijsbrecht begonnen

Ik kan de kou dan wel niet voelen maar deze is naar mijn idee
    wel zichtbaar op je prachtige foto's. Ondanks de vrouw naast
    de oranje vlag die er frivool uitziet met haar handtasje.
    Ik hoop dat je fototechnisch nog goed gebruik kunt maken van deze unieke ijskoude situatie.
    Maar hou je warm;-)

• 02 Januari 2013 - 21:57

Emilie En Hans:

hoi jasper,

wij wensen jou een gezond en reislustig 2013 toe. onvoorstelbaar zulke temperaturen, gelukkig dat het zonnetje overdag schijnt want anders lijkt het mij er slecht toeven. maak veel foto`s en we blijven de verhalen volgen. veel plezier.

gr., emilie en hans

• 02 Januari 2013 - 23:32

Jacqueline:

Heerlijk dat China! Zelfs in de kou, begrijp ik. Fantastische verhalen weer. Hou 't warm Jaz!

• 03 Januari 2013 - 12:03

Hanny:

Hallo Jasper,
    Leuk je verslag te lezen, god wat ben je jaloers op jou!! Ik wens je in ieder geval ook een heel goed en gezond 2013 toe. Je foto die je mij stuurde was ietwat verrassend maar wel leuk. Sneeuwpop met cadeautjes langs de "vliet". Mao zou dat nooit hebben goedgekeurd, decadent westers.
    Ja jongen, in die kontreiën is het niet koud maar echt koud, dat is wat anders dan bij de elfstedentocht rond Bartlehiem!! Niet dat ik daar ooit ben geweest maar wel in Canada. 's Winters konden ze er daar ook wat van. De sneeuw lag soms zo hoog dat we niet naar school konden, vonden wij natuurlijk niet erg. Meer dan 20 graden onder nul was eerder regel dan uitzondering. Je muts vroor van je oren af. Over een muts gesproken: laat ik nou in mijn kerstpakket van mijn oude werkgever een Siberische muts hebben gekregen!! Je wilt het niet geloven maar je ouders hebben hem gezien toen ze hier voor mijn verjaardag waren. Helaas kwam dat pakket een paar dagen te laat anders had ik je hem bezorgd!! Je loopt er wel mee voor schut natuurlijk maar ik denk wel dat hij je oren warm houdt. Bij een volgende Siberische expeditie van jou krijg je hem zo van mij cadeau. Ik kijk nu liever naar het voorjaar, de regen hier ben ik nu wel zat.
    Veel plezier met je verdere reis en ik hoop later nog wat foto's van je te zien.
    groeten Hanny