deel 2
Door: jazgil
Blijf op de hoogte en volg jasper
31 Maart 2012 | China, Xiamen
Xiamen, 31 maart 2012
Om de kuddes voor te zijn, en omdat het hotelontbijt maar tot 9 uur beschikbaar is, was ik vroeg op. Het was frisser vandaag, maar nog net met zonder jassen weer. De Chinezen dachten daar anders over, maar ik heb nou eenmaal geen jas bij me.
Met de pont naar Gulangyu gevaren. Een boottochtje vergelijkbaar met de Star Ferry in Hong Kong. Daar waren toch de eerste drommen toeristen al. Gecombineerd met een beginnende miezerbui leek dat de pret te temperen, maar enige tientallen meters van de aanlegsteiger dunde het al enorm uit, qua Chinezen, en was het aangenaam slenteren door de smalle straatjes van het eiland. Ooit was het een buitenlandse enclave, met grote koloniale villa's, nu is het volgepakt met winkeltjes en restaurants. Ik schat dat er een paar duizend mensen wonen, en dat er dagelijks enkele tienduizenden bezoekers langskomen.
Ook hier weer de prachtige bomen, die ook middenin de stad staan, met grote bloemen, in de vorm van oranje badmintonshuttles, die enorm harde ploppende geluiden maken als ze op de grond vallen. Ik zou er ook niet graag een op mijn hoofd krijgen.
Gelunst met een soort ommelet met daarin een enorme hoeveelheid zeer ondefinieerbare schelpdieren. Dat leek me het meest hanteerbaar. Krabben, kreeften en ongepelde garnalen met stokjes eten zag ik even niet zitten.
De zon scheen inmiddels weer volop toen ik terug naar de stad voer. De aanvoer van drommen toeristen nam nu toch echt schrikbarende vormen aan. Mijn timing was dus echt wel goed geweest. Na een korte middagbreak weer nieuwe wegen ingeslagen in de oude stad. Geweldige woon-winkelstraatjes, marktjes en ineens een enorme uitgestrekte markt. Gewoon op straat, met zo nu en dan een indoor gedeelte ernaast. Uiteraard alles te koop wat je maar kunt bedenken. En ook wat je niet kunt bedenken, in dit geval krokodil. Is vast ook eetbaar. Het was verreweg de leukste markt die ik ooit gezien heb. Er kwam geen einde aan. Met het vallen van de avond werd het effect van de rode lampen boven de vlees- en vishandelaren steeds sfeervoller. Een zijstrat deed dienst als eetstraat. Talloze keukentjes op straat, met stoeltjes eromheen en heel veel etende Chinezen. Voor 1,5 euro een bord vol rijst, groenten en een ondefinieerbaar lapje vlees. Ter plekke gefrituurd en met een schaar op maat geknipt. Allemaal een groot feest. En dan ben ik nog maar twee dagen onderweg. De foto's zien er, althns op de computer, heel goed uit. Wat een mens al niet kan met een goede nieuwe camera.
31 Maart 2012 - 16:29
Jes:
O, Jas, ik wil ook weer...klinkt weer helemaal leuk. Wat is de plaatselijke voedsel specialiteit? Of was dat die krokodil?