ministerie van mineralen en magie - Reisverslag uit Semey, Kazachstan van jasper gilijamse - WaarBenJij.nu ministerie van mineralen en magie - Reisverslag uit Semey, Kazachstan van jasper gilijamse - WaarBenJij.nu

ministerie van mineralen en magie

Door: jazgil

Blijf op de hoogte en volg jasper

03 Augustus 2011 | Kazachstan, Semey

als opwarmertje, of eigenlijk afkoelertje, voor mijn bezoek aan de film ging ik nog even naar het geologisch museum. dergelijke plekken staan normaal niet heel erg hoog op mijn verlanglijst, maar deze had wel wat. het bevond zich in het ministerie van geologie en mijnbouw (vrij vertaald) en was totaal onzichtbaar. bij nadere inspectie bleek er in het grijze beton tussen de dienstingang en de officiele ingang van het ministerie een deurtje met een bordje 'museu' erop te zitten, dat toegang gaf tot een kamertje van 5 bij 5 meter, met een norse dame achter een bureau. dat was op zich al een museumstuk, maar na aanschaf van een kaartje nam deze dame je mee in een gammele liftkooi, die tergend langzaam afdaalde naar de kelders onder het ministerie. alsof je de mineralen zelf uit de grond moest gaan bikken. qua getoonde stenen was er natuurlijk niet heel veel aan; behalve dan dat ze er een rijke verzmeling jasper hadden. ik verzin het niet.
deze hele afdaling kon ik daarna nog eens fijn in 3D herbeleven bij Harry Potter, deel 7.2.
allemaal totaal onbegrijpelijk in het Russisch. ik vond het wel heel veel gedoe, met iets te veel duistere massa-scenes. het leek Lord of the Rings wel. maar wel weer een fijn klef einde.
Vandaag had ik verwacht weer een Potteriaanse herbeleving mee te maken op mijn vlucht naar Semey. de reisgids waarschuwde dat alleen Air Astana internationaal erkend wordt, qua veiligheidsregels, en alle andere maatschappijtje niet. mijn Semey Aviana scoorde dn ook niet hoog. ik verwachte uiteraard niet echt een vliegende draak, maar toch wel een rammelende Sovjet-bak. maar niets was minder waar: een fonkelnieuwe Embraer 145, met maar 50 zitplaatsen en 2 chagrijnige stewardessen. de service bestond uit een zuurtje bij het opstijgen, een drankje, en weer een zuurtje bij het dalen.
even ten noorden van Almaty werd het al angstaanjagend kaal en bruin beneden. met een enorm helderbluw meer, ter afwisseling.
de aankomst in Semey was even slikken. een paar betonplaten tussen de bruinige graslanden. verder vooral heel veel leegte rondom. en het was er zowar fris. zal de siberische wind wel zijn. een betonnen loods bij wijze van vliegveld-gebouw. iedereen moets eerst de centrale hal in lopen, en daar wachten op de bagage. die verscheen vervolgens in een aparte garage, gewoon op de kar waarmee alles uit het vliegtuig was gehaald. en grabbelen maar! bij de uitgang stond dan weer wel iemand de lbeltjes te controleren.
en buiten het gebouw......was helemaal niets. een betonnen parkeerplaats met een paar auto's. die deden gelukkig wel allemaal dienst als taxi. na een tijdje rijden tussen het gras, verscheen er dan toch ook wat bebouwing. betonnen flats. en een rivier, en toen de echte stad. nog ouder beton, een oud russisch gevechtsvliegtuig op een sokkel op een rotonde.
en toen ineens een rij prachtige negentiende eeuwse gebouwen. waaronder mijn hotel. op de kruising van de Lenin Laan en de Dotojewski Straat. meer couleur locale kun je toch niet krijgen.
na het inkwartieren een eerste rondje door het centrum. op het busstation met wat handen- en voetenwerk een kaartje voor de bus naar Pavlodar gekocht, voor overmorgen.
bizrre hoogtpunt hier tot nu toe was het parkje met uitgerangeerde communistische standbeelden. vooral Lenins. helemaal vernietigen vonden ze warschijnlijk te ver gaan. nu stonden ze er allemaal heel lullig en netjes bij, naast een speeltuin, tussen de flats.
morgen in de voetsporen van Dostojewski, die hier halverwege de 19e eeuw, na zijn verbanning in Omsk, eerst in dienst heeft gezeten, en later nog een paar jaar gewoond heeft, voordat zijn verbanning werd opgeheven en hij weer terug naar Petersburg kon.
en, om dan toch weer terug te keren naar de geologie, en wel de meer kwalijke ogelijkheden hiermee: de steppes buiten Semey hebben na WOII 40 jaar dienst gedaan als nucleair testgebied. een groot gebied is nog steeds ontoegankelijk. daar kun je dan weer wel leuke adventure-tripjes naar maken, maar dat laat ik aan me voorbijgaan. de straling uit Fukushima is net uit mijn schildklier.....

• 03 Augustus 2011 - 18:15

Je Moeder:

Is daar ook nog een andere westerse toerist te vinden ??